STKP uvod: Slovenska Turnokolesarska Pot

Kocka je padla in kljub vsem oviram zadnjega trenutka bom vendarle odrinil na ekspedicijo po Slovenski Turnokolesarski Poti (STKP). Veliki projekt ene poti, ki z enainštiridesetimi enakomernimi etapami zaokroži vso državo, me je privlačil od samega nastanka lani. Ker november, ko se v celoti konča moje delo v turizmu na obali, ni ravno idealen čas za se znajti v Alpah, naj bo s kolesom ali brez, sem moral počakati do zdaj, ko je zame zares prava priložnost. Žal pa sem podcenil zamudnost priprav. Obveznosti, ki sem jih moral in jih še moram opraviti pred odhodom se še zdaj kar kopičijo, tako da sem od nastopa lepega vremena izgubil že cel teden.

Izgubil? Ja, ker sem močno omejen tudi z datumom vrnitve, saj moram biti na obali pripravljen za velikonočne praznike, ki začnejo zgodaj aprila. Če hočem vse izpeljati idealno, imam zatorej le okoli 20 dni za prevoziti 41 etap. Te so s svojim povprečjem 44km razdalje in spoštljivih 1200m vzpona za navadne kolesarje mišljene kot lepe turce, ki se jih eno po eno, ali pa kvečjemu po nekaj skupaj, lotimo vsake toliko in s časom naberemo vse. Žigi, knjižice, koče, čajček in vinček. No, jaz sem si seveda zadal prepeljati vse “na eks”. Vedno sem verjel, da bo šlo. Vem, da bi šlo. A nikoli si nisem mislil, da bom za to imel le 20 dni. Sprva sem ciljal na približno mesec. Tridesetkrat zapored prevoziti 66km in 1800m vzpona se mi zdi gotovo znotraj mojih meja.

A nova računica – 88km in 2400m z vso natovorjenostjo 20 dni zapored zgleda nekaj, daleč od nedeljskega izleta.
Vseeno. Tu sem. Grem, pa vidim, do kod pridem. Neglede na to, ali bom od izčrpanosti primoran prekiniti po nekaj etapah, na sredi ali od obveznosti na treh četrtinah, nič ne bo tragedija. Vedno lahko enkrat kasneje odpeljem preostanek, ali celoto. Seveda bi rad videl, da uspem speljati celo, a odvisno od tempa, bo to lahko  zahtevalo veliko uspešnega pregovarjanja glede službe. Dokler bom na poti, bo stran prilagojena sledenju te avanture.

Več o STKP si lahko preberete v članku tukaj (KLIK), medtem ko na vzorno postavljeni uradni strani pot9 (KLIK) dobite izredno natančne podatke, med katerimi mi bo še kako prav prišel seznam vseh etap z GPS sledmi (KLIK). Ker sem iz Pirana, seveda začnem na šestnajsti, Piran – Marezige in nadaljujem proti vzhodu, po številkah navzgor, vse čez 41, nato pa od 1 do 16.

2 thoughts on “STKP uvod: Slovenska Turnokolesarska Pot

  1. Ja kje pa spiš, Josip? A imaš s sabo šotor? Ko se voziš mimo Celja, se zvečer obvezno oglasi! 🙂

    1. Hej, clovek, ki je sel v Trst s kolesom, preden sem jaz znal do tam z avtom! :bowdown:
      Imam šotor ja, a to ravno zato, ker ni neke sigurnosti, kje bom kdaj. Zato mi je težko reči. Pot ni začrtana ravno čez Celje, a gre blizu. Bom videl sproti, pa če bo možno, ti povem, ampak nič sigurnega. Ful hvala vseeno!

Comments are closed.